top of page

Je blijft altijd

verbonden

Dagworkshop De Dood Besproken

4  of 5 keer per jaar wordt de dagworkshop De Dood Besproken gegeven. Deze dagworkshop is voor iedereen, die meer wilt weten over doodgaan. 

 

Je kunt je direct aanmelden via de contactpagina of even verder lezen.

 

Sterven is een onderdeel van het leven.

Het enige wat je zeker weet als je geboren wordt is dat je dood gaat en toch lijkt de angst voor de dood ons hele leven in de ban te houden en te bepalen hoe we leven. En zeker als er dan iemand in je omgeving terminaal ziek is.

Het liefste zou je de andere kant op kijken. Wat ook heel veel mensen doen, die afhaken, zodra iemand in een gezin een ongeneeslijke ziekte  heeft. Veel mensen hebben meegemaakt dat bij ziekte of overlijden de vrienden en kennissenkring meer dan gehalveerd werd. Niet omdat de mensen je geen warm hart toedroegen, maar gewoonweg omdat ze niet weten hoe ze mogen reageren, hoe ze je kunnen begeleiden, hoe ze een luisterend oor kunnen zijn.

 

Iedereen ontmoet in zijn leven mensen die ongeneeslijk ziek zijn en dood gaan. Als je weet wat de dood met je doet, kun je een stervende open tegemoet treden, met je eigen angsten en onzekerheden. En de dood zal ook onderdeel zijn van jouw leven. De angst voor de dood maakt het leven soms moeilijk. Door open over de dood te praten, wordt deze angst minder en kun je voluit leven.  Door open over de dood te praten kun je er zijn voor een stervende. 


Bij stervensbegeleiding is  het dus belangrijk om jezelf te kennen. Wat kun je aan en wat niet. Waar liggen jouw grenzen en jouw zwakke punten? En durf je deze uit te spreken naar de stervende toe?


De workshop is er om kennis en vaardigheden op te doen over de dood,  om jouw angst voor de dood te verminderen en jouw kwaliteiten om een stervende te begeleiden te vergroten.   


De rode draad in de workshop is mijn visie dat we meer zijn als alleen een lichaam. De spiritualiteit zal dus een belangrijk onderdeel van de workshop zijn. De workshop is gericht om de angst voor sterven en de dood weg te nemen en je kwaliteiten om  de stervende op een mooie manier te begeleiden tijdens zijn overgang van leven naar dood. te vergroten.


Er zijn veel thema’s die besproken kunnen worden over dit onderwerp. Ik heb gekozen voor de navolgende emotionele en spirituele onderwerpen:


- Mediatie en ontspanning, daar deze helend werken en je leren leven in het moment.


- Hoe is jouw relatie met de dood?  


- De fasetheorie van Elisabeth Kübler – Ross:  Welke fasen zijn er?  En welke kritiek is er op deze fasetheorie?


- Het luisterend oor, heb je ruimte om te luisteren of heb je alle ruimte voor jezelf nodig?


- Spiritualiteit, wat verstaan we eronder?


- Het moment van sterven en daarnaVoor wie?
De workshop is bedoeld voor iedereen die graag iets meer wil weten over de dood, en voor degene die op dit moment iemand in hun omgeving hebben die in  de laatste levensfase is .  Er is geen vooropleiding vereist.  Het enige is wat nodig is, is dat je je eigen sterfelijkheid onder ogen kunt zien. 


Prijs:
De bijdrage voor deze workshop bedraagt € 95. Dit is inclusief een informatiemap,  deelnamecertificaat, koffie en/of thee. 


Data:
De  eerstvolgende workshop vindt plaats op najaar 2017. Minimaal aantal deelnemers 6, maximaal 12. 

 

U kunt u reeds aanmelden. 


Waar:
Leven en Loslaten, Kemelstede 249, 4817 SX Breda, of op een andere locatie in BredaBegeleider:
De begeleider is Nina José Verhoeven.Aanmelding en informatie kan via het contactformulier

 

Het is ook mogelijk de dagworkshop elders in het land te laten plaatsvinden bij mnimaal 8 deelnemers.

 

bottom of page