top of page

Je blijft altijd

verbonden

Gedeeld verdriet voor kinderen

Als er iemand dood of weg is gegaan die erg belangrijk voor je is, verandert plotseling je hele leven. Niets is meer hetzelfde als daarvoor. Je voelt je vaak alleen, omdat je allemaal gevoelens hebt die je nog nooit hebt gevoeld.  Allerlei gevoelens kunnen door je heen razen en elkaar telkens afwisselen.  Soms ben je erg boos, soms heel verdrietig, dan weer angstig, soms ook jaloers, en soms voel je je schuldig.  Soms voel je zelfs niets en dan voel je je weer schuldig omdat je niets voelt. Kortom: het is een zooitje en dat noemen we rouwen. En rouwen is hard werken, zowel voor een kind als voor een volwassene. We hopen dat één van onze rouwgroepen je hierbij kan helpen.  

 

 Je bent niet de enige met zo'n groot verlies. Er zijn nog meer kinderen die iemand kwijt zijn geraakt door de dood of doordat iemand weg is gegaan. Het kan fijn zijn om samen met anderen die bijna hetzelfde meegemaakt hebben als jij te praten, samen te zijn. Misschien voel je je dan niet meer zo alleen.

Daarom is er een rouwgroep voor kinderen. Daar kom je elkaar tegen. We vertellen ieder ons eigen verhaal, we luisteren naar jouw muziek en de muziek die voor de andere kinderen heel belangrijk is. We lezen verhalen en gedichten voor, we schrijven, tekenen en schilderen. En soms spelen we ook het spel alle sterren van de hemel.In beide rouwgroepen doen we hetzelfde, het is alleen fijn dat je met kinderen van je eigen leeftijd bent. Er zijn ook groepen voor kinderen die het moeilijk hebben met de echtscheiding van hun ouders. Deze zitten samen in een andere groep.

 

We werken rondom de "rouwtaken" , waarbij we ook praten over waar de mensen die bij ons weg zijn gegaan,  nu zullen zijn en hoe we ons nog met hen kunnen verbinden:

- verlies hoort bij het leven
- je gaat beseffen dat iemand echt dood is
- je komt allerlei verschillende gevoelens tegen
- je leven gaat verder zonder de ander maar wel met  al je herinneringen
- de overledene houdt een plekje in je hart, in je levenMaar het allerbelangrijkste is, dat er aandacht en tijd voor jou is, dat we het goed hebben met elkaar en dat er een plek is voor degene die er niet meer is.We hebben groepen voor kinderen van 6 - 12 jaar. De groepen worden verdeeld over kinderen van 6-8  jaar en van 9 - 12 jaar.  In een gesprek dat we samen hebben, kijken we welke groep voor jou het beste is. Soms kan het namelijk fijn zijn om met je broer of zus in dezelfde groep te zitten en soms wil je dat liever anders.

 
bottom of page